Jedzenie

Jaka jest tajemnica idealnej pizzy?

W dzisiejszych czasach na każdym kroku zobaczymy pizzerię. Pizzerie są w każdym mieście, małym i dużym, więcej jest włoskich knajp, niż tych serwujących polską kuchnię. Ale czy wszędzie wypiekana jest dobra pizza? Czy odnalezienie perfekcyjnej pizzy jest proste? Co takiego sprawia, że pizza jest uznawana za dobrą?

Najważniejsze jest ciasto na pizzę

Na pewno każdy jest świadom tego, że wyróżniamy dwa warianty ciast na pizzę – cienkie i grube. Spód cienki jest charakterystyczny dla wzorowych włoskich pizz. Ciasto grube kojarzy się z tłustymi amerykańskimi pizzami. Obydwa mają swój urok i swoich fanów. Jedyne ciasto do pizzy, które nie przypada do gustu nikomu, to takie o konsystencji ciągnącej się podeszwy buta. Takiego ciasta nie chcecie znaleźć w żadnej pizzeri.

Sos pomidorowy na pizzy też jest równie istotny

Sos pomidorowy to też jest niesłychanie istotny element pizzy. Z pewnością mogliście kupić danie, które miało go tak mało, że nie dało się tego spożywać, ponieważ było po prostu za suche. Najlepiej gdyby sos został przygotowany samodzielnie przez pracowników pizzeri. Musi być zgęstniały, tak żeby nie spływał z ciasta. Powinniście wiedzieć, że oryginalne włoskie sosy są pełne ziół takich jak bazylia i oregano, zawierają także czosnek i oliwę z oliwek. Nie powinno się dodać go zbyt mało, ponieważ wtedy danie będzie zbyt suche, ale nie warto też dodawać go zbyt wiele, żeby ciasto nie opadło.

Jakie składniki dodać do pizzy?

Jak wiele osób, tyle preferowanych wariacji pizzy. W pizzeriach, takich jak np. Coffee Time – pizzeria w Kościerzynie, wielokrotnie znajdziemy bardzo dużo najróżniejszych propozycji tego dania. Można położyć na nią każdy możliwy produkt, zaczynając od standardowej pizzy capriciosy, aż po takie z każdym rodzajem mięsa, podwójnym serem i nachosami. Przecież pizza jest po to, aby nam smakować, a nie być typowo włoska. 
Coraz więcej pizzeri stawia na niesztampowe i jakościowe produkty. Kiedyś pizza z rukolą była niespotykana, teraz znajdziesz ją nawet w niedużych miastach, takich jak Kościerzyna.
Istnieje jeszcze jeden produkt, który wzbudza ogromne kontrowersje, a mianowicie sos na pizzę. Bardzo lubimy zajadać się pizzą z sosem czosnkowym oraz ketchupem. I nie ma powodu do wstydu. Nie bądźmy zszokowani, że włoskie pizzerie zaserwują nam zamiast sosu oliwę z oliwek. W końcu pizza pizzy nie równa, a Polak zawsze będzie miał inny gust i smak, nawet jeśli wszystkie restauracje będą sprzedawały makarony i pizze. 
Podsumowując, nie ma pizzy idealnej. Dla jednego powinna to być tradycyjna pizza włoska z cienkim spodem, z szynką prosciutto i rukolą, dodatkowo skropiona oliwą z oliwek, a dla kogoś innego będzie to grube ciasto z tuńczykiem, ananasem i podwójnym serem, a na to duża ilość sosu czosnkowego. Ważne jest znalezienie pizzeri, która sprosta naszym wyobrażeniom, a taka z pewnością istnieje w Kościerzynie.